[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Retrieverjaktprov

 

Retrievern används traditionellt som apportör vid fågeljakt. Hunden ska under skyttet vara stadig och uppmärksam vid förarens sida och lugnt invänta kommando för att sedan snabbt lokalisera det skjutna viltet och effektivt apportera det till föraren.

Av en retriever krävs med andra ord att den ska kunna växla mellan koncentrerat lugn och snabb aktion när t.ex. en skadeskjuten fågel ska apporteras. Det här kräver en samarbetsvillig, fokuserad hund och en tydlig förare. Ett lagarbete som är en förutsättning för att en skadad fågel inte ska behöva lida i onödan. Under årens lopp har aveln av retriever inriktats på de egenskaper som krävs av en effektiv apportör på fågel och småvilt. Dit hör bl.a. samarbetsvilja, koncentrationsförmåga och arbetslust. Det är just dessa egenskaper som idag gör retrievern så populär som jakthund, familjehund och som tjänstehund för en rad olika uppgifter. Och det är samma egenskaper som gör att en retriever måste få arbeta för att må bra.


SSRK arrangerar jaktprov för retriever

 

Ändamålet med jaktproven är att bedöma hundarnas jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet. Den äldsta och mest utbredda provformen är B-prov. Här prövas hundens egenskaper på kallt vilt eller dummies. B-prov är alltså ingen tävling utan en egenskapsbedömning.

A-prov prövas hunden i konkurrens med andra deltagande hundar på riktig jakt.

Förutom dessa officiella provformer finns inofficiella C-prov där man tävlar med hunden på s.k. working test eller mock trial, ett sätt att bedöma retrieverns förmåga att fungera under jaktliknande förhållanden, utan att vilt fälls. Mer info  SSRK Retriever prov